16 czerwca 2020 r.


Prognozy pogody nie pozostawiają wątpliwości 
— nadciągają upały. Temperatura może sięgnąć nawet 
35° Celsjusza, dlatego warto wiedzieć, jak zachować 
zdrowie i dobre samopoczucie w tych ekstremalnych 
warunkach temperaturowych.


Podczas upałów nasze zapotrzebowanie na płyny wzrasta,
 dlatego zamiast standardowych 1,5-2 litrów powinniśmy
 przyjmować nawet 3 litry płynów dziennie pod różnymi 
postaciami. Wodę prosto z lodówki lepiej zamienić na 
niesłodzoną, ciepłą herbatę z dodatkiem mięty. Picie letnich 
napojów minimalizuje ryzyko szoku termicznego, a mięta 
schładza organizm od środka. Do napoju warto dodać 
szczyptę soli, która wiąże wodę w organizmie, a więc 
zapobiega odwodnieniu. 


Dieta prosłoneczna w czasie upałów

W upalne dni jedzmy przede wszystkim mniej i lżej, dbając o
 to, żeby w potrawach znajdowało się dużo składników o 
wysokiej zawartości wody, takich jak warzywa oraz owoce. 
Z owoców najlepiej sprawdza się arbuz i truskawki, które 
poza wodą zawierają również cenne witaminy. Dobry jest 
również ogórek oraz sałata — składają się głównie z wody. 
Typowo letnimi daniami są też chłodniki, koktajle owocowo-
warzywne typu smoothie lub potrawy na bazie mleka bądź 
wody, które dobrze nawadniają organi

Komentarze

Popularne posty z tego bloga