16 czerwca 2020 r.
Prognozy pogody nie pozostawiają wątpliwości
— nadciągają upały. Temperatura może sięgnąć nawet
35° Celsjusza, dlatego warto wiedzieć, jak zachować
zdrowie i dobre samopoczucie w tych ekstremalnych
warunkach temperaturowych.
Podczas upałów nasze zapotrzebowanie na płyny wzrasta,
dlatego zamiast standardowych 1,5-2 litrów powinniśmy
przyjmować nawet 3 litry płynów dziennie pod różnymi
postaciami. Wodę prosto z lodówki lepiej zamienić na
niesłodzoną, ciepłą herbatę z dodatkiem mięty. Picie letnich
napojów minimalizuje ryzyko szoku termicznego, a mięta
schładza organizm od środka. Do napoju warto dodać
szczyptę soli, która wiąże wodę w organizmie, a więc
zapobiega odwodnieniu.
Dieta prosłoneczna w czasie upałów
W upalne dni jedzmy przede wszystkim mniej i lżej, dbając o
to, żeby w potrawach znajdowało się dużo składników o
wysokiej zawartości wody, takich jak warzywa oraz owoce.
Z owoców najlepiej sprawdza się arbuz i truskawki, które
poza wodą zawierają również cenne witaminy. Dobry jest
również ogórek oraz sałata — składają się głównie z wody.
Typowo letnimi daniami są też chłodniki, koktajle owocowo-
warzywne typu smoothie lub potrawy na bazie mleka bądź
wody, które dobrze nawadniają organi
Komentarze
Prześlij komentarz